Säkerheten hemma medan du reser

En resa till sol och bad eller äventyr och kultur kan bli förstörd med ett litet samtal. Ett samtal som berättar att något har hänt hemma hos dig, en brand eller kanske ett inbrott. Säkra ditt hem på bästa sätt innan du ger dig iväg. 

Brandvarnare

Se till att du har brandvarnare på varje våning i hemmet och att de fungerar. Testa dem eller ännu bättre, byt batterierna till nya innan ni åker. Brandvarnare ska sitta i taket och i alla rum där risken för eldsvåda är hög såsom köket och pannrummet. Men även sovrummen så du vaknar om brandlarmet går. De bästa brandvarnarna är sammankopplade så om ett sätter igång, börjar alla tjuta.

Hemlarm

Ett hemlarm är det bästa skyddet mot inbrott. Tjuven kommer alltid kunna ta sig in i din bostad men ett tjutande larm alarmerar grannarna och kan få tjuven att fly innan den hinner ta något. Hemlarmen kan kopplas till alla dörrar och fönster, då börjar det tjuta om rutan krossas eller om öppnas utan att någon slår in rätt kod. Medan du är borta borde du investera i utryckningstjänst, då är det någon som åker dit och kollar läget när larmet går. Tjänsten hyr du per månad. Själv larmet kan du köpa genom dem också eller så fixar och installerar du ett själv.

Grannsamverkan

Majoriteten av oss bor i samhällen med grannar runt omkring oss. Innan du åker bort kan du besöka dina grannar och berätta om er planer. Be dem hålla utkik efter okända bilar och personer på er tomt och att de kan kontakta er om de ser något misstänksamt. Kanske har de möjlighet att få en extranyckel så de kan bära in posten och vattna blommorna? Tjuvar kan snabbt lista ut att du inte är hemma om postlådan inte töms dagligen.