Att resa med en funktionsnedsättning

Funktionsnedsättningar är inget som behöver förhindra dig från att kunna ge utlopp för upptäcktsresandet. Vilken funktionsnedsättning vi talar om kommer självfallet göra en del skillnad. Men idag finns det många hjälpmedel att få, både stora och små, som hjälper dig att se världen.

Hörselnedsättning

För personer med en hörselnedsättning kan det vara bra att informera kabinpersonalen om detta så de vet att du kan behöva lite extra uppmärksamhet vid information eller liknande. Innan resan det även vara klokt att prata med en audionom för att se om du kanske borde prova n annan sorts hörapparat när du är ute och reser. Det finns en mängd olika att välja mellan och alla har sina fördelar.

Rörelseförhinder

Rörelseförhinder kommer i flera olika variationer och grader, med allt från någon som behöver använda kryckor till de som sitter i rullstol. Vid rörelseförhinder rekommenderar flygplatser att du tar kontakt med dem i god tid innan resan (helst 48 timmar innan) så kan de se till att du får hjälp att ta dig runt på flygplatsen och även vid på- och avstigning av planet. Rullstolar får i regel följa med i bagageutrymmet utan extra kostnad, men det är alltid bäst att du hör dig för hur flygplatsen och flygbolaget hanterar allt runtomkring detta.

Synnedsättning

Med synnedsättningar är det också rekommenderat att ta kontakt med flygplatsen och informera om ens situation. Samt komma i god tid både för incheckning och vid gaten. Att ta med en ledarhund går i regel bra, men det kan variera beroende på vilken destination som är bokad. Det kan dock krävas ett intyg på att hunden är en ledarhund för att den ska få följa med in i kabinen tillsammans med ägaren.