Res för att studera

Det finns så många anledningar att fara ut och resa. Den vi mest tänker på är så klart för nöjes skull, men att resa i tjänsten är också väldigt vanligt. Något som många gör varje är dock även att resa för att studera. Utomlandsstudier har alltid locka många unga som är ute efter nya upplevelser och vidga sina vyer. Men innan man bestämmer sig för detta är bra att veta både det ena och det andra.resvaska_bocker_176724617Först och främst måste man ju välja någonstans att studera. Som svensk är det inga problem att hitta länder att studera i, så utbudet är väldigt stort.Med detta avklarat är det dags att påbörja processen innan man kan bege sig:

  1. Ansökan – hur det går till att ansöka till skolor och utbildningar varierar stort beroende på vad man väljer. Se till att gå in på skolans webbplats och läs hur det går till där.
  2. CSN – när man studerar utomlands kan man fortsätta ta bidrag och lån från CSN. Man ansöker helt enkelt om det där och bifogar antagningsbeskedet från skolan.
  3. Visum – studerar man inom EU behöver man inte ett visum, men i länder som USA, Australien, Kina, Japan och många andra måste man be sin skola om ett visumunderlag och ansöka i respektive ambassad.
  4. Vaccinationer – vid studier utomlands är det alltid viktigt att se till att man har alla vaccinationer som krävs. Gå in på Vaccinationsguiden för mer information.
  5. Utlandsstudieförsäkring – se till att teckna en utlandsstudieförsäkring innan terminen börjar. Denna bör täcka saker som sjukdom, egendom, olycksfall, utbildningskostnader om studierna måste avslutas och även ansvars- och rättsskydd. Se exempel på utlandsstudieförsäkring på Folksam.
  6. Boende – beroende på var det är man reser kommer boendet vara olika enkelt att fixa. Det är fullt möjligt att skolan man ska studera vid kan hjälpa en med detta. Är inte detta fallet är det bra att resa till studieorten något tidigare och försöka leta själv. Om man har planerat att studera språk kan det vara en väldigt bra idé att försöka hitta en värdfamilj att bo hos. På så sätt kommer man få ännu mer kontakt med språket varje dag.